Oregon CEU Approval Document

Trainers: Quinn Andreas and Jeremy Peirsol

Dates: August 9th and 10th

Time: 9am-12:15 pm PT

Session 1:

August 9, 2022, 9:00 AM - 12:10 PM : Protecting and Maintaining Community Source Water

Certified water operators on tribal lands and throughout the state face a series of challenges in maintaining safe can clean drinking water for their customers. It all starts with protecting source waters that provide life and sustenance to customers who depend on this limited resource. Session 1 of this training will focus on protecting source waters, reviewing the regulations and sampling requirements associated with the various rules and amendments to the Safe Drinking Water Act. Special emphasis will be given to recent changes to the lead and copper rule. The final hour of the first session will provide an overview of sampling procedures and chain of custody that are needed for collecting proper samples.

Participants will:

- Be able to describe components of the distribution system and how they can impact water quality.
- Be able to describe potential areas of water quality concern in your system, and consider ways to improve these.
- Be able to describe what different water quality parameters tell us about distribution system health.
- Be able to describe and apply key practices for managing water age and quality during storage.

9:00 AM	9:15 AM	Introduction and Pre-Test	15 minutes
9:15 AM	10:05 AM	Protecting Your Source Water	50 minutes
10:05 AM	10:10 AM	Break	5 minutes
10:10 AM	11:00 AM	Lead and Copper Rule Revisions	50 minutes
11:00 AM	11:05 AM	Break	5 minutes
11:05 AM	11:55 AM	Sampling / COC	50 minutes
11:55 AM	12:10 AM	Discussion/Reflection/Questions/Post Test	15 minutes

180 minutes

Session 2:

August 10, 2022, 9:00 AM - 12:10 PM – Funding Improvements for Your Utility

Many tribal systems are in need of drinking water system upgrades. With the passage of the new Bipartisan Infrastructure Act, more money than ever is available for tribal communities in addition to programs already in place. Session 2 will focus on setting proper expectations for developing infrastructure upgrades for tribal communities. Time will be spent giving an overview of funding programs available from the Environmental Protection Agency, USDA Rural Development, and Indian Community Development Block Grants. The session will end with a funder's panel that will provide attendees an opportunity to interact with funding partners.

Participants will be able to:

- Set proper expectations for development and construction of infrastructure projects.
- Identify which programs are available for Tribal communities.
- Know where to find information on eligibility for capital projects.
- Identify partners and contacts to get their project off the ground.

9:00 AM	9:15 AM	Introduction and Pre-Test	15 minutes
9:15 AM	10:05 AM	Project Development	50 minutes
10:05 AM	10:10 AM	Break	5 minutes
10:10 AM	11:00 AM	Funding Management	50 minutes
11:00 AM	11:05 AM	Break	5 minutes
11:05 AM	11:55 AM	Funding Panel	50 minutes
11:55 AM	12:10 AM	Discussion/Reflection/Questions/Post Test	15 minutes

180 minutes